Εφέδρανα ολισθήσεως - Έργο Βουλή

Κατασκευή  και τοποθέτηση  απο την stavrianos sa  Εφέδρανα ολισθήσεως,  κτήριο Βιβλιοθήκη  Βουλής των Ελλήνων (πρώην Καπνεργοστάσιο).Η ιστορία  του κτηρίου.
Το 1883 η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη επιβάλλει φορολογία στον καπνό. Για την διαφύλαξη της είσπραξης των χρημάτων επιβάλλεται η επεξεργασία των καπνικών προϊόντων σε ειδικά βιομηχανικά κτήρια τα Καπνεργοστάσια. Οι καπνέμποροι με δικό τους προσωπικό επεξεργάζονταν τον καπνό στα δημόσια καπνεργοστάσια που είχαν συσταθεί σε κάθε νομό της χώρας.

Το 1929 εγκαινιάζεται το νέο Καπνεργοστάσιο της Αθήνας μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από πυρκαγιά του πρώτου που βρίσκονταν στην οδό Αριστοτέλους. Τα σχέδια ήταν των πολιτικών μηχανικών Παύλου Αθανασίου και Αντώνη Λιγδόπουλου με εργολάβο τον Νικόλαο Γαβαλά.
Το δημόσιο Καπνεργοστάσιο κάλυπτε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην οδό Λένορμαν στη περιοχή του Κολωνού. Είχε έκταση 7338τ.μ. και το συνολικό εμβαδόν των χώρων του ήταν 18500 τμ.
Το υπόγειο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη καπνού, το ισόγειο για την κατασκευή των τσιγάρων και ο πρώτος όροφος για την συσκευασία. Στο αίθριο γίνονταν οι φορτοεκφορτώσεις.
Το 1938 τμήμα του κτιρίου στεγάζει τη Στρατιωτική Καπνοβιομηχανία, ενώ το 1941 ολόκληρο το οικοδόμημα επιτάχθηκε από τα στρατεύματα κατοχής.

Από το 1963 μέχρι τα τέλη του `80 χώροι του Καπνεργοστασίου παραχωρούνται για χρήση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργείο Οικονομικών την Στατιστική Υπηρεσία και τελευταία στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το Καπνεργοστάσιο συστέγασε 25 μικρές καπνοβιομηχανίες στους χώρους του, με τις τελευταίες να αποχωρούν από αυτό το 1990.
Το 1989 ολόκληρο το κτήριο χαρακτηρίζεται ως σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και κρίνεται διατηρητέο. Αρχικά παραχωρείται ένας χώρος του για την στέγαση του Τυπογραφείου της Βουλής. Το 2000 περιήλθε όλο το κτήριο στην Βούλη και ξεκινησαν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισής του.
Με ανακαινισμένη εξωτερική όψη και λειτουργικούς χώρους στο εσωτερικό του το κτίριο φιλοξενεί πλέον τμήμα της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων (Μικροφωτογράφηση, Ηλεκτρονική Αποθήκευση, Συντήρηση Έργων Τέχνης) την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, πλήρη αρχείο ΦΕΚ, Πρακτικών εφημερίδων και περιοδικών καθώς και το Τμήμα Εκδόσεων της Βουλής.Τα Εφέδρανα παρεμβάλλονται και συνδέουν την ανωδομή και την υποδομή μιας συμπαγούς ή μεταλλικής κατασκευής.
Ο σκοπός τους ειναι να μεταφερουν τα φορτία στήριξης απο την ανωδομή στην υποδομή, ενω παράλληλα επιτρέπουν την απορρόφηση των μετατοπίσεων που προκαλούνται λόγω σεισμού ή ανεμοπιέσεων.
Τα Εφέδρανα που κατασκευάστηκαν απο την Σταυριανός ΑΕ για να στηρίξουν τον μεταλλικό γυάλινο θόλο στο Καπνεργοστάσιο, επιτρέπουν την μετακίνηση των κατακόρυφων φορτίων της μεταλλικής κατασκευής προς δύο ανεξάρτητες κατευθύνσεις.

 

 

 

 

 

Βιβλιοθήκη της Βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ιδρύθηκε το 1844 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλούτο βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Είναι ανοιχτή στο κοινό και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού: 600.000 τόμους βιβλίων και φυλλαδίων (στα οποία κάθε χρόνο προστίθενται 4.000 ελληνικοί τίτλοι και περίπου 1.000 ξενόγλωσσοι), 12.000 τόμους σπάνιων και πολύτιμων εκδόσεων, 600 χειρόγραφα, 5.000 χάρτες, πλήρη σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, 100.000 τόμους εφημερίδων και περιοδικών, μια
πλουσιότατη και ιδιαίτερα αναπτυγμένη συλλογή περιοδικών εντύπων από τον 19ο αιώνα, καθώς και μια συλλογή του ξενόγλωσσου Τύπου από τον 19ο αιώνα, αρχεία (κοινοβουλευτικά, ιστορικά, πολιτικών προσωπικοτήτων), 21.000 μικροταινίες, παραγωγή του εργαστηρίου της Βουλής, 2.500 CD ROM και περίπου 1.000 έργα τέχνης.

Λόγω του όγκου των συλλογών της, σήμερα στεγάζεται σε τρία σημεία της Αθήνας: στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων (Σύνταγμα), στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2) και στο πρώην Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Καπνεργοστασίου, στον Κολωνό, συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ., όπου στεγάζονται από το 1990 η συλλογή του Ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, το τμήμα της Μικροφωτογράφησης και Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης καθώς και το τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης & Εντύπων της Βιβλιοθήκης.


Επιβλέποντες Μηχανικοί  Έργου στον χώρο του εργοστασίου μας,
παρακολουθούν την εφαρμογή του Εφέδρανου
απο τον Μηχανολόγο της εταιρίας μας.Στον δικτυακό τόπο της νέας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων (http://catalog.parliament.gr), οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές και συνδυαστικές αναζητήσεις στις συλλογές εντύπων και μικροταινιών, να εντοπίσουν τη βιβλιογραφία που χρειάζονται και να ενημερωθούν για την κυκλοφορία των νέων ελληνικών τίτλων και των ξενόγλωσσων εκδόσεων που διαθέτει η Βουλή των Ελλήνων.

Συνολικά περισσότερες από 15.000 μικροταινίες (από τις συνολικά 21.000 της συλλογής) που αντιστοιχούν σε οκτώ εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια, καθώς και περισσότερα από 3.000 σπάνια χειρόγραφα και έντυπα έχουν ψηφιοποιηθεί.

 

 Προς το παρόν, στη διάθεση του κοινού βρίσκεται, στον δικτυακό τόπο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να διαβάσουν σελίδες εντύπων που εκδίδονταν έως το 1940.

Πρόκειται για εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και εφημερίδες τοπικές, μικρότερης εμβέλειας, που αποτυπώνουν, όμως, όψεις των κοινωνιών της Ελλάδας και της ομογένειας. Από τα αναρτημένα φύλλα, ενδεικτικά αναφέρονται: ο Αιών, η Αθηνά, το Αστυ, η Παλιγγενεσία, η Πανδώρα (του 19ου αιώνα), και η Ακρόπολη, η Ελευθερία, το Ελεύθερο Βήμα (του 20ου αιώνα). Στο ψηφιακό υλικό από το 1940 και μετά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, προς το παρόν, να έχουν πρόσβαση επισκεπτόμενοι τον χώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.